Het kan gebeuren dat je huis (tijdelijk) niet meer geschikt is om in te wonen. Je kunt bijvoorbeeld niet meer traplopen door lichamelijke klachten. Als je in de toekomst klachten verwacht, is het goed om alvast na te denken of je huis nog wel geschikt blijft. Kijk dan naar de beste oplossingen voor jou. Dit kun je alleen doen of samen met mensen uit je omgeving.
Soms kun je wel thuis blijven wonen met hulpmiddelen die je kunt kopen of lenen. Of door hulp van familie of kennissen. Wanneer je zelf geen oplossing kunt vinden, kan een wijkteammedewerker met je meedenken. De wijkteammedewerker kan een indicatie WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) vaststellen als dit nodig is.
In een wooncomplex woon je samen met mensen van dezelfde leeftijd in een gebouw, maar heb je wel je eigen woning. Wooncomplexen hebben soms een huismeester of receptie. Het complex is alleen open voor de bewoners. Sommige complexen bieden ook extra hulp zoals zorg, een wasserette en warme maaltijden. De woningen hebben maar één verdieping en geen trappen. Dit maakt de woningen geschikt voor mensen die niet of moeilijk kunnen lopen, bijvoorbeeld door ouderdom of medische redenen. Iedere woning kan aangesloten worden op een alarmsysteem. Je hebt geen indicatie nodig voor het wonen in deze wooncomplexen.
Kijk op de websites van Ons Huis, de Woonplaats, Domijn en Woonzorg Nederland voor seniorenwoningen die bedoeld zijn voor mensen vanaf 55 of 65 jaar.
Het aanmelden voor woningen in een wooncomplex of serviceflat verschilt per verhuurder. Als je een wooncomplex of serviceflat hebt gevonden waar je graag naartoe wilt, neem dan contact op met de verhuurder voor meer informatie. Zij kunnen je vertellen wat de wachttijden, huurprijzen en bijkomende kosten voor de woningen zijn. Kijk voor informatie van verschillende verhuurders op de volgende websites:
Soms heb je veel hulp nodig voor een lange tijd, zoals wonen in een woon-/zorgcentrum. Deze zorg valt onder de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Deze wet is er voor jou als je de rest van je leven 24 uur per dag zorg of toezicht nodig hebt. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) onderzoekt of dit zo is. Je kunt een aanvraag doen via het CIZ.
Als je een WLZ indicatie krijgt, moet je zelf ook kosten betalen. Het CAK berekent deze kosten en vraagt jou deze te betalen. Je kunt hier een proefberekening maken van deze kosten.
Kijk voor meer informatie over de Wet Langdurige Zorg op: