Het hebben van een verstandelijke beperking is je overkomen. Dit is in de aanleg (bij geboorte) al aanwezig. De problemen die hierdoor ontstaan worden vaak pas zichtbaar in het contact met anderen. Omdat het vaak niet zichtbaar is, zullen er regelmatig situaties zijn waarin jij je niet begrepen voelt. Je doet enorm je best, maar dan gaat het alsnog moeizaam of dingen lukken niet. Ondersteuning en erkenning door je omgeving is belangrijk. Dat iets moeilijk is of niet lukt komt niet omdat je niet wil, maar omdat je het niet kan.
Onderstaande dingen zou je kunnen herkennen:
Heb je het vermoeden dat je kind een verstandelijke beperking heeft, vraag dan de school, huisarts of Jeugdgezondheidszorg om advies. Mocht er meer ondersteuning nodig zijn dan kan het wijkteam advies geven en waar nodig passende ondersteuning vanuit een andere organisatie inzetten.
Ben je volwassen en zoek je hulp, bezoek dan eerst de huisarts om samen deze vermoedens te bespreken. Mocht er ondersteuning nodig zijn, neem dan contact op met het wijkteam. Het wijkteam onderzoekt samen met jou naar wat je goed kan en waar je moeilijkheden liggen. Je wordt waar nodig ondersteund.
Als mantelzorger van iemand met een verstandelijke beperking, kun je uit balans raken. Wijkteams Enschede biedt een training Mantelzorger in Balans en een brussencursus aan kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar die een broer of zus hebben met een ziekte of beperking. Het wijkteam biedt ook sociale vaardigheidstrainingen aan voor jong en oud met een licht verstandelijke beperking.
Alle kinderen verdienen het om onbezorgd op te groeien in de thuissituatie. Daarom biedt JMZ PRO een plek voor jonge mantelzorgers waar zij kunnen ontspannen, lotgenoten kunnen ontmoeten en passende ondersteuning kunnen krijgen.
Mocht je nog vragen hebben of (online) ondersteuning willen voor jezelf of iemand in je omgeving, neem dan contact met ons op.