Een echtscheiding kan een heftige gebeurtenis zijn, waarbij je verschillende emoties kunt voelen, zoals teleurstelling, boosheid en verdriet. Als er kinderen bij betrokken zijn, wordt het nog ingewikkelder. Als partner neem je afstand van elkaar, maar als ouders blijf je samen verantwoordelijk voor de opvoeding en het welzijn van jullie kind(eren).
Je gaat niet van de ene op de andere dag scheiden. Daar gaat een proces aan vooraf waarbij je relatie of huwelijk steeds meer barsten vertoont. De redenen voor een scheiding zijn verschillend. Het betekent in ieder geval dat je verwachtingen niet zijn uitgekomen.
Als je op het punt staat om echt te gaan scheiden, dan komt er veel op je af. Er kunnen allerlei vragen ontstaan op het gebied van bijvoorbeeld wonen, financiën, opvoeden en omgang. Loes heeft in de wegwijzer scheiding informatie verzameld waar je terecht kunt voor vragen, begeleiding of hulp voor jou en eventuele kinderen. Op de Echtscheiding-wijzer kun je ook informatie vinden.
Steun van mensen in je omgeving is belangrijk. Ze kunnen je opvangen op moeilijke momenten. Soms wordt het door je omgeving ook extra moeilijk, bijvoorbeeld als je vrienden kiezen voor de kant van je ex-partner of als vrienden niets meer van zich laten horen. Als praten met je vrienden of familie niet voldoende helpt, dan kan het een goed idee zijn om hulp in te schakelen. Hiervoor kun je terecht bij de Wijkwijzers in Enschede of de praktijkondersteuner bij je huisarts. Het kan zijn dat je via hen wordt ingepland bij een wijkteammedewerker als je daar beter geholpen kunt worden.
Wanneer je getrouwd of geregistreerd partner bent, dan zul je via een advocaat de scheiding moeten aan vragen. Je krijgt dan te maken met een aantal zaken die geregeld moeten worden zoals het verdelen van de inboedel, alimentatie en/of een ouderschapsplan. Een advocaat regelt deze zaken met jou en je partner. Wil je meer weten over scheiden, klik hier.
Eén op de drie kinderen ervaart de scheiding van hun ouders als ingewikkeld en problematisch. Niemand wil dit voor een kind, helemaal jij als ouder niet. Bekijk samen de website van Villa Pinedo voor informatie, advies, of bij vragen. Ook kun je een online training volgen waarbij je de scheiding door de ogen van je kind kunt ervaren.
Een wijkteammedewerker gaat met je in gesprek over je situatie en onderzoekt samen wat mogelijke oplossingen of strategieën zijn om de problemen te verminderen.
In onze online cliëntomgeving "Jouw Omgeving", kun je zelf aan de slag met de zelfhulpmodule "Scheiding". Voor meer informatie en een account klik hier.
We hebben ook groepen voor Kinderen in Een Scheiding (KIES). Luister hieronder naar de podcastaflevering over KIES.