Cultuur wordt bepaald door de plek waar je geboren en getogen bent, je opvoeding, de opleiding die je gevolgd hebt, de vrienden met wie je omgaat. Je vormt je eigen manier van denken, voelen en doen.
Cultuurverschillen bestaan overal: tussen verschillende landen, verschillende bevolkingsgroepen, tussen generaties, families en tussen stad en dorp.
Spelen je achtergrond, herkomst, gewoonten of geloof een rol in relaties met anderen zoals tussen jou en je kinderen, partners of je vrienden? Dat kan soms heel leerzaam zijn, maar cultuurverschillen kunnen ook onbegrip, misverstanden en ruzies veroorzaken. Voorbeelden zijn:
Lukt het niet om de problemen met je partner, je vrienden of je familie op te lossen? Dan is het een goed idee om hulp van buitenaf in te schakelen.
Een wijkteammedewerker gaat met je in gesprek zodat jij je verhaal kwijt kunt. Samen proberen jullie oplossingen te vinden om je situatie te verbeteren. Indien de taal een probleem vormt om met ons in contact te komen dan kun je een kennis meenemen, indien dit niet kan dan kunnen we eventueel een tolk inschakelen.