Wanneer je met meerdere personen samenwoont is het logisch dat het niet altijd gezellig is. Er ontstaat af en toe onbegrip of ruzie. Meestal worden ruzies en discussies thuis uitgesproken, maar dit lukt niet altijd.
Kinderen kunnen hele andere ideeën hebben dan ouders over regels en afspraken. Het is belangrijk om hierover te praten en uit te leggen wat je belangrijk vindt. Doe dit op een rustige manier, vertel wat je voelt, denkt en wilt en hoor ook wat de ander zegt.
Soms kan het helpen om even naar een rustige plek te gaan om na te denken, geef aan dat je er op een rustig moment verder over wilt praten.
Ouders kunnen ook veel ruzie met elkaar hebben, waardoor een kind zich vervelend voelt. Probeer als ouder om geen ruzie te maken in het bijzijn van de kinderen en praat op een rustige toon. Vraag ondersteuning van familie, vrienden of een professional als de ruzies blijven aanhouden.
Probeer als kind om met je ouders te praten en te zeggen dat je het niet fijn vindt als ze telkens ruzie maken. Het kan ook helpen om met iemand buiten je gezin hierover te praten, bijvoorbeeld iemand van school, familie, een vriend of vriendin.
Wanneer je er zelf niet uitkomt kun je ondersteuning vragen van het wijkteam. Een wijkteammedewerker gaat met je in gesprek en bekijkt wat er nodig is om je beter te voelen en ondersteunt je hierbij.
Wijkteams Enschede geeft trainingen voor kinderen die thuis spanning of stress hebben meegemaakt:
Luister hieronder naar onze podcastaflevering over de "Piep" zei de Muis training.
Je kunt bij ernstige zorgen 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen met Veilig Thuis via 0800-2000.