Elk gezin maakt wel eens een lastige periode door. Meestal lukt het om zelf of met hulp van je omgeving hier uit te komen. Als je geen mensen in je omgeving kent die je hierbij kunnen helpen, dan zijn er ook plekken waar je informatie kunt vinden of hulp kunt krijgen.
Soms is een luisterend oor genoeg, maar soms heb je meer advies nodig.
Je kunt vragen hebben over bijvoorbeeld:
Er zijn verschillende plekken waar je informatie en advies kunt krijgen. Of kijk bij de veelgestelde vragen hieronder.
Iedereen heeft wel eens ruzie. Het kan vervelend worden als het vaak voorkomt, steeds heftiger wordt, gepaard gaat met (verbaal) geweld of wanneer het nog de enige manier is waarop er met elkaar wordt gecommuniceerd.
Enkele tips:
Wanneer je graag ondersteuning wilt in je thuissituatie, dan kun je een hulp vragen bij het wijkteam. Een wijkteammedewerker bekijkt dan samen met je welke ondersteuning passend is.
Mocht er sprake zijn van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling, neem dan contact op met Veilig Thuis Twente. Ze zijn 24/7 bereikbaar op 0800-2000.
Probeer met je kind te praten en helder te krijgen waar het probleem in zit. Als een kind het op school niet fijn heeft, kan dit je kind belemmeren in zijn ontwikkeling. Soms zijn de regels niet helder of zijn er problemen met klasgenootjes. Nadat je met je kind hebt gesproken kun je naar de leerkracht gaan en daar de situatie voorleggen. Bespreek met de leerkracht een mogelijke oplossing.
Op alle scholen in Enschede werken schoolwijkcoaches, zij kunnen ook meedenken over een oplossing.
Kijk voor meer tips en advies op www.loes.nl of www.opvoeden.nl.
Als je vermoedt dat je kind lichamelijke en/of psychische klachten heeft, bespreek dit dan met de huisarts en/of de jeugdverpleegkundige. Mocht er meer ondersteuning nodig zijn, neem dan contact op het met wijkteam. Het wijkteam bekijkt dan samen met je naar de mogelijkheden van ondersteuning.
Sociale media is erg belangrijk geworden in de levens van jongeren. Dit is een middel om contact met maken met leeftijdsgenoten. Echter zijn er ook gevaren zoals online pesten, online ruzies of zelfs sexting en grooming. Praat met je kind over groepsdruk, grenzen stellen en wat de beperkingen en gevaren kunnen zijn. Wil je meer over weten over dit onderwerp, kijk dan op de website van www.loes.nl of www.opvoeden.nl.
Je kunt ook ondersteuning krijgen van een (school)wijkcoach. Neem contact op.
Een scheiding kan veel indruk maken op een kind. Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar. Probeer goed te luisteren naar je kind en steun je kind. Stem de informatie die je je kind geeft af op de leeftijd. Laat je niet negatief uit over de andere ouder. Je biedt een kind meer veiligheid als hij/zij merkt dat jullie nog kunnen samenwerken. Zie voor meer informatie: www.loes.nl of www.opvoeden.nl.