Liever bellen?
0800 2000

In eerste instantie kijk je in je eigen omgeving wie je kan helpen. Hulp vragen kan lastig zijn en mensen bieden niet altijd zomaar hulp aan. Toch is het belangrijk dat je aangeeft hulp nodig te hebben zodat mensen in je omgeving weten wat je nodig hebt.

Er zijn een aantal dingen die je zelf al kunt doen, met of zonder hulp.

  • Maak een persoonlijk plan. In dit plan beschrijf je o.a. hoe je situatie eruit ziet, wat je belangrijk vindt in het leven, waarbij je ondersteuning nodig hebt en wie wat voor je kan doen. Dit plan kun je zelf opstellen, met hulp van iemand uit je omgeving of een professional. Er zijn verschillende professionals die je hierbij kunnen helpen. Er zijn mantelzorgmakelaars die je kunt inhuren of een onafhankelijke clientondersteuner. Verderop kun je lezen wat deze professionals doen. Ook een wijkteammedewerker kan je helpen bij het opstellen van een persoonlijk plan.
  • Vraag of maak een mantelzorgpasje. Mensen kunnen niet zien dat je mantelzorgtaken uitvoert. Daarom is het belangrijk dat wanneer je iets overkomt het direct duidelijk is dat je voor iemand zorgt. Dit pasje draag je bij je en hierop staan de contactgegevens van een vervanger of contactpersoon. Bij sommige zorgverzekeringen kun je dit pasje aanvragen. Kan dit niet, maak dan zelf een kaartje en draag deze bij je. Een voorbeeld van een mantelzorgpas vind je op de website van Mantelzorg- & Vrijwilligersplein.
  • Maak een mantelzorgmap of gebruik een mantelzorgapp voor het bijhouden en bewaren van belangrijke gegevens. Als mantelzorger ben je vaak ook druk met regelzaken, denk hierbij aan juridische en financiële zaken of zorgtaken die op een bepaalde manier uitgevoerd worden. Hoe laat moeten de medicijnen worden ingenomen? Is er een bepaald ritme belangrijk? Welke hulpmiddelen gebruikt je naaste en waar heb je ze gekocht/gehuurd? In een map of app beschrijf je dit soort zaken zodat je een overzicht hebt van alles wat belangrijk is voor je naaste. Als je iets overkomt kan je vervanger alles nalezen en zaken makkelijker regelen. Je kunt zelf een map maken waarin je alle belangrijke documenten en gegevens bewaart. Of je kunt gebruik maken van een app zoals De Mantelzorger App.
  • Er zijn diverse organisaties in Enschede die vrijwillige en professionele ondersteuning aanbieden. Denk hierbij aan nachtvrijwilligers of vrijwilligers die tijdelijk zorg uit handen kunnen nemen. Bekijk de sociale kaart om aanbod te vinden wat bij jou past.
  • Mensen in je omgeving om hulp vragen. Probeer niet altijd alles zelf op te lossen en vraag om hulp. Natuurlijk wil je niemand tot last zijn of in een afhankelijke positie terecht komen, maar je kunt niet altijd alles alleen oplossen. Het is juist sterk als je om hulp kunt vragen. Vind jij de ander zwak als hij of zij om hulp vraagt? Meestal is dit niet het geval. Wil je weten hoe je om hulp kunt vragen, lees hier dan verder.
  • Zoek informatie op het internet. Er is veel te vinden op het internet. De ene website heeft betere informatie dan de andere. Er zijn een aantal websites die landelijk zijn en waarop je goede en betrouwbare informatie kunt vinden. Je kunt denken aan informatie over het aanvragen van zorg, zorgverzekeringen check maar ook instructiefilmpjes over verzorging door mantelzorgers. Onder het kopje ‘handige websites’ kun je dit vinden.


vragen_home.png
Staat je vraag er niet bij?
Vraag het een wijkteammedewerker!
Stel een vraag
We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.