Als mantelzorger wil je graag weten waar je terecht kunt voor informatie en vragen over geld- en regelzaken. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je geldzaken goed geregeld hebt, mocht er met jou als mantelzorger iets gebeuren of met degene waar je voor zorgt. Het is daarbij goed om te weten welke vergoedingen je kunt aanvragen. Hieronder staan een aantal thema's uitgelegd waar je aan kunt denken.
Een aantal zorgverzekeraars bieden vergoedingen voor mantelzorgers bijvoorbeeld voor vervangende zorg, cursussen, therapieën of een zorghotel. Je kunt er soms ook een mantelzorgpas aanvragen waarmee je kunt aantonen dat je mantelzorger bent, mocht je iets overkomen. Er zijn ook zorgverzekeringen die handige hulpmiddelen aanbieden zoals een map waarin je als mantelzorger een compleet overzicht kunt maken van alle financiën. Zorgverzekeringen hebben soms ook een mantelzorgmakelaar waar je contact mee kunt opnemen voor al je vragen over vergoedingen. Klik hier voor meer informatie over mantelzorgvergoedingen. Wil je weten wat jouw zorgverzekering aanbiedt voor mantelzorgers, neem dan contact op je verzekeraar.
Ouders van thuiswonende kinderen met een ziekte of handicap kunnen in aanmerking komen voor dubbele kinderbijslag. Dit is een bijdrage voor ouders in de extra kosten van opvoeding en verzorging. Voor meer informatie kijk op de website van de SVB.
Wie veel zorgkosten heeft, kan dit mogelijk aftrekken bij de belastingaangifte. Ook reiskosten voor ziekenbezoek is mogelijk aftrekbaar. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst of neem contact op met degene die je belastingaangifte invult.
Met een persoonsgebondenbudget (PGB) kun je zorg inkopen als zorgvrager. Met een PGB kun je zelf je zorg inkopen en daarmee bepalen door wie de zorg geleverd wordt. Er zijn verschillende soorten PGB's die op verschillende plekken aangevraagd moeten worden. Op de website van MantelzorgNL staat een goed overzicht hiervan.
Verblijft de persoon die je verzorgt in een verzorgings- of verpleegtehuis of ontvangt hij/zij ondersteuning vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), dan wordt hiervoor een eigen bijdrage in rekening gebracht. Deze eigen bijdrage wordt door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) geïnd. Wil je weten hoe hoog je eigen bijdrage is, of wil je meer informatie, kijk dan op de website van het CAK.
Er kunnen juridische vraagstukken zijn waar je graag een antwoord op zou willen hebben of die je geregeld moet hebben om de zorg als mantelzorger goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld over de erfenis of je huur-/koopwoning. Hiervoor kun je terecht bij het Juridisch Loket. Er staan op deze website ook handige voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken.
Het is bijvoorbeeld belangrijk een testament geregeld te hebben. Hierin leg je vast wat er na je overlijden met je nalatenschap moet gebeuren, wie je erfgenamen zijn en wie je uitvaart en nalatenschap regelt. Een testament kun je laten opstellen via een notaris. Het is goed om voorafgaand aan het gesprek al nagedacht te hebben over je wensen.
In een levenstestament kun je aangeven wie je volmacht geeft in de situatie dat je zelf, al dan niet tijdelijk, niet meer in staat bent je belangen te behartigen. Ook dit kun je laten opstellen bij een notaris.